wratten op de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Wratjes

Bindweefselwratjes zijn huidkleurige of lichtbruine uitstulpingen van de huid, bestaand uit vezelig bindweefsel. Ze worden ook wel ‘steelwratjes‘,’fibromen‘ of ‘skin tags‘ genoemd. Soms zitten ze dicht tegen de huid aan, soms zitten ze met een klein steeltje vast aan de huid. Fibromen komen bij ruim 25% van de bevolking voor en het aantal wratjes neemt vaak toe met de leeftijd. Veelvoorkomende gebieden op het lichaam zijn de hals, de oksels, onder de borsten en in de liezen, maar op ook de oogleden willen vaak fibroompjes ontstaan. Deze kleine tumoren op de huid zijn cosmetisch ontsierend, maar gelukkig wel goedaardig en dus onschuldig. Uitgebreide vormen komen mede voor bij mensen met ernstig overgewicht en hierbij wordt ook wel aangenomen dat een verminderde glucosetolerantie een van de oorzaken kan zijn.

Behandeling
De steelwratjes zijn gemakkelijk te verwijderen door middel van coagulatie.
Voorheen werd dit nog uitgevoerd door de huisarts of specialist, maar dit gebeurt nu niet vaak meer omdat het te veel voorkomt en de aandoening onschuldig is, waardoor het niet meer noodzakelijk is ze weg te halen. De huidtherapeut doet deze behandeling nog ruimschoots. De wratjes worden voorzichtig en nauwkeurig verwijderd. De behandeling is bij de huidtherapeut goed betaalbaar.

Er zijn ook nog andere vormen van goedaardige huidveranderingen die door de huidtherapeut herkend en eventueel behandeld kunnen worden, zoals talgklierhyperplasie (vergrote talgklierfollikels), syringomen (vergrote zweetklierbuisjes), dermatosis papulosa nigra (donkergekleurde papeltjes bij Aziatische of negroïde mensen) of milde vormen van xanthelasma (afzetting van vet en/of cholesterol in de huid).

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.