pigmentvlekken in de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Pigmentvlekken en moedervlekken

Zwarte of bruine pigmentvlekken, ook wel lentigines genoemd, kunnen overal op de huid en op de slijmvliezen voorkomen. Ze worden onderverdeeld in lentigo ‘simplex’ (eenvoudige pigmentvlek) en lentigo ‘solaris'(pigmentvlek door zon). Ook bestaat de lentigo ‘maligna’, wanneer de pigmentvlek uit kwaadaardige cellen bestaat.

Bij lentigo simplex kan het aantal kan vanaf de kinderleeftijd blijven toenemen. Ze komen nog het meeste voor bij mensen met een gepigmenteerde huidskleur. Ze zijn rond of ovaal, meestal kleiner dan 5 millimeter en hebben een scherp begrensde rand. De lentigines op de slijmvliezen ontstaan vooral bij mensen vanaf de leeftijd van 40 jaar en deze kunnen groter worden. Ze worden niet groter of donkerder van zonlicht.

Lentigines solaris zijn goedaardige bruine of zwarte vlekken die het gevolg zijn van het vangen van ultraviolette (‘UV’) straling door zon, zonnebank of bepaalde lichttherapie (PUVA). Het aantal neemt met de leeftijd toe en ze komen voor bij meer dan 90% van alle blanke mensen vanaf 60 jaar! Dit is dus ook de meest voorkomende pigmentvlek en wordt ook wel eens (onterecht) een ‘levervlek’ genoemd. De vlekken zijn scherp begrensd, kunnen wel tot 2 centimeter groot worden en ze kunnen zowel egaal als vlekkerig van kleur zijn. Ze zijn gelokaliseerd op gebieden die veel exposie aan zonlicht hebben gehad, zoals gezicht, decolleté, handruggen en onderarmen. Ook kunnen ze ontstaan als reactie op zonverbranding, bijvoorbeeld op de schouders. Deze vlekken verdwijnen niet vanzelf.

De pigmentvlek wordt veroorzaakt door een toegenomen aantal melanocyten (pigmentcellen) in de opperhuid, een toegenomen hoeveelheid melanine (pigment) in de keratinocyt (cel waaruit de opperhuid is opgebouwd) en/of in bovenste cellagen van de opperhuid of de lederhuid.

Een lentigo maligna is een tot de opperhuid beperkte variant in een voorstadium van het ‘melanoom’ (huidkanker van pigmentcellen). Deze komt regelmatig voor, vooral bij blanke mensen vanaf de middelbare leeftijd. Het is een onscherp begrensde vlek met onregelmatige pigmentatie op de huid die veel exposie aan de zon heeft gehad. De vlek kan langzaam groeien. Als deze beperkt blijft tot de opperhuid kan er niet zomaar uitzaaiing ontstaan. Wanneer deze pigmentvlek gaat verdikken en verder de huid in groeit, kan dit wel en ontstaat er een melanoom die adequaat door een medisch specialist behandeld moet worden.

Behalve deze vormen van pigmentvlekken, zijn er ook nog de verschillende soorten moedervlekken (‘naevi’), wat een goedaardige ophoping is van speciale pigmentcellen. Bijna iedereen heeft er wel een aantal vanaf de kinderleeftijd en het aantal kan tot rond het 30ste levensjaar blijven toenemen; daarna neemt het meestal weer wat af. Er zijn veel verschillende soorten naevi. Ze komen meer voor bij blanke dan donkere huidtypen.

Daarnaast bestaan er ook nog andere soorten hyperpigmentaties, zoals bijvoorbeeld de café au lait-vlek, beckernaevus, poikiloderma van Civatte, poikilodermie, post-inflammatoire hyperpigmentatie, melasma, mastocytose, acanthosis nigricans of hyperpigmentatie door bepaalde geneesmiddelen- of ziekten. De diagnostiek van pigmentatie is dan ook niet altijd makkelijk voor de huisarts of specialist!

Voor het behandelen van pigment is het altijd belangrijk om een huidtherapeut te raadplegen en niet zomaar zelf aan de slag te gaan met verschillende middeltjes. Er zijn namelijk veel (thuis)middeltjes die de huid irriteren en het pigment juist kunnen verergeren! Pigment kan in veel gevallen goed behandeld worden, moedervlekken verwijderen is echter in de meeste gevallen niet aan te raden. Deze laten zich niet snel erg mooi verwijderen, kunnen gemakkelijk terugkomen en na verwijdering zijn ze niet meer goed te controleren op veranderingen richting een kwaadaardig aspect. Voor welke behandeling en producten worden gekozen is afhankelijk van het soort pigment en hoe diep dit pigment in de huid ligt. Dit is goed te bespreken in een gratis en vrijblijvend consult.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.