overbeharing van de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Overbeharing

Bij overbeharing wordt onderscheid gemaakt tussen hypertrichose en hirsutisme. Toegenomen haargroei ongeacht de locatie op het lichaam, wordt hypertrichose genoemd. Met hirsutisme wordt haargroei volgens een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen bedoeld.

Hypertrichose
Een toegenomen beharing op meerdere delen van het lichaam kan ontstaan door verschillende factoren. Het kan een aangeboren afwijking zijn, bepaald worden door de afkomst en beginnen in de puberteit, of het kan verworven zijn door onder andere aandoeningen aan het zenuwstelsel, eetstoornissen, bepaalde geneesmiddelen of bepaalde (auto-immuun)ziekten. Wanneer de toegenomen beharing zich op één enkele plek bevindt, noemen we dit ‘gelokaliseerde hypertrichose’. Deze behaarde plek wordt dan mogelijk veroorzaakt door een bepaald erfelijk syndroom, als gevolg van bepaalde huidaandoeningen of herhaald trauma (beschadiging) van de huid.
De onderliggende oorzaak van de toegenomen haargroei moet worden gevonden en zo mogelijk behandeld worden. Daarnaast kunnen verschillende ontharingsbehandelingen ingezet worden, tijdelijk of definitief.

Hirsutisme
Bij hirsutisme groeien er terminale ‘volwassen’ haren volgens een mannelijk beharingspatroon bij een vrouw of kind. Deze groei wordt veroorzaakt door een verhoging van de concentratie van mannelijke geslachtshormonen (‘androgenen’) in het bloed, een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor deze androgenen of een toegenomen omzetting van het hormoon testosteron in ‘dihydrotestosteron’. Deze variant heeft een veel sterkere androgene werking.
Daarnaast kan hirsutisme ontstaan als gevolg van bepaalde syndromen (o.a. PCOS, polycysteus ovariumsyndroom), de aanwezigheid van tumoren of door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Hirsutisme wordt vaak als een cosmetisch probleem gezien, maar kan tot ernstige psychosociale klachten leiden.
De meest voorkomende gebieden zijn de bovenlip, de kin, de hals, de borst, rond de tepels, op de buik en de binnenzijde van de bovenbenen. Het gaat specifiek om stugge, dikke en vaak donkere beharing, als het dunne haartjes betreft is het eerder hypertrichose. Door de androgenen worden dunne, aangeboren haren omgezet in de betreffende dikke haren. Androgenen worden bij vrouwen geproduceerd in de bijnieren en de ovaria (eierstokken). De uitscheiding van deze hormonen wordt aangestuurd door verschillende andere soorten hormonen. Overgewicht of problemen met de insuline-huishouding in het lichaam kunnen hirsutisme in de hand werken. Ook bij deze vorm van overbeharing dient indien mogelijk, eerst de oorzaak gevonden te worden en zo mogelijk behandeld. Daarnaast zijn er goede mogelijkheden voor al dan niet definitieve ontharing.

Zie ook ‘Laserbehandeling voor definitief ontharen’.
Deze behandeling kan vaak door de aanvullende verzekering worden vergoed, als het gaat om beharing in het gezicht bij vrouwen.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.