oedeembehandeling bij Triaderm

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Oedeem

Oedeem is ophoping van vocht tussen de cellen in de huid. Door verschillende oorzaken is het voor het drainagesysteem van het lichaam, het lymfesysteem, niet meer goed mogelijk om het vocht in de lymfebanen op te nemen.
Het lymfesysteem werkt onder lage druk naast de veneuze bloedcirculatie. Dit is het zuurstofarme bloed, wat teruggebracht wordt naar het hart. Deze twee systemen zorgen samen voor heropname van vocht en eiwitten vanuit de weefsels. Het lymfesysteem bestaat uit lymfeknopen en lymfebanen; de lymfe stroomt door de banen en passeert de knopen als ‘zuiveringsinstallatie’.

Er zijn verschillende oorzaken van oedeem, bijvoorbeeld een onderbreking in het lymfesysteem na een operatie of trauma. Dit heet ‘secundair lymfoedeem’. Ook bestaat lymfoedeem als een aangeboren afwijking in het lymfesysteem, dit noemt men ‘primair lymfoedeem’. Wanneer sprake is van oedeem door problemen bij de afvoerende functie van de veneuze bloedvaten in de benen bijvoorbeeld bij spataderen, heet dit ‘veneus oedeem’. Bij veneus oedeem zijn de ‘kleppen’ in deze vaten niet goed meer in staat om het bloed terug te voeren omhoog, in de richting van het hart. Op dat moment is er continue een verhoogde druk aanwezig, wat ervoor zorgt dat vocht uittreedt uit de bloedbaan. Het aangedane lichaamsdeel wordt dikker en geeft een vervelend strak en vermoeid gevoel. Bovendien kan er een beperking in de bewegingsvrijheid ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een opgezette arm na het verwijderen van de lymfeklieren in de oksel bij borstkanker, of dikke enkels bij veneuze insufficiëntie.
De eenvoudigste en meest bekende vormen van oedeem zijn ‘posttraumatisch oedeem’ en ‘postoperatief oedeem’. Na een acuut trauma, bijvoorbeeld een verstuikte enkel, ontstaat er flinke zwelling. Dit noemt men ‘posttraumatisch oedeem’. Postoperatief oedeem is de bekende zwelling die zichtbaar is in het aangedane gebied na een medische ingreep. Bij een gezonde vochtafvoer verminderen deze vormen van oedeem binnen enkele dagen en verdwijnt ook uiteindelijk vanzelf.

Lymfoedeem en veneus oedeem gaat vaak niet zomaar uit zichzelf over en wordt eerder alleen nog maar erger. Een juiste behandeling is dan geboden en dit is bij uitstek het domein van de huid/oedeemtherapeut.

Zie ook Oedeemtherapie voor meer informatie over de behandeling van oedeem.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.