Littekens in de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Littekens

Er bestaan veel verschillende soorten littekens. Littekens die ontstaan zijn door acne, zijn apart besproken bij ‘Acne littekens‘. Op deze pagina gaan we verder in op de overige littekens. Een litteken wordt gedefinieerd als ‘het bindweefsel, dat normaal weefsel vervangt dat is beschadigd door trauma (huidbeschadiging) of ziekte’. Na een huidbeschadiging komt er een wondgenezingsproces op gang, dat bedoeld is om de huid te herstellen. Alleen als de beschadiging plaatsvindt tot in de opperhuid, is de huid in staat dit zonder litteken te genezen. Als de beschadiging dieper zit, leidt dit vrijwel altijd tot een in meer of mindere mate zichtbaar litteken. Een normaal litteken is vlak en niet zo opvallend. De wondgenezing van de huid is echter een ingewikkeld proces. Er gebeurt van alles tussen verschillende soorten cellen, stoffen die vrijkomen, bloedvaten en het bindweefsel in de huid. Er kan in dat proces wat misgaan, wat ervoor zorgt dat een opvallender litteken ontstaat. Een litteken kan verheven zijn of ingezonken. Als het verheven is, heet het een hypertrofisch litteken. Breidt het zich uit tot ver buiten de grens van de oorspronkelijke wond, dan noemt men dat keloïd. Bij deze soorten littekens is er een toename van bindweefsel, bloedvaten en cellen ten opzichte van normale huid en normaal littekenweefsel en bij keloïd zijn er tevens grote hoeveelheden dikke collageenvezels aangemaakt. Dit type litteken wordt het meest gezien bij donkerder huidtypen en er is vaak sprake van erfelijke aanleg hiervoor.

Hypertrofische en keloïdale littekens zijn in het begin roze- of paars gekleurd en ze kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Waar keloïd niet uit zichzelf weer zal slinken, kan dit bij hypertrofische littekens na geruime tijd wel gebeuren. Het gebruik van speciale siliconengel-sheets (pleisters) of de therapie van een arts door inspuiting van geneesmiddelen, kan deze littekens in veel gevallen verminderen.
Als een litteken ingezonken is, dat heet het een atrofisch litteken. Het volume van het weefsel is dan afgenomen. Voorbeelden hiervan zijn littekens van acne of waterpokken en striae (‘huidstriemen’). Meestal ontstaat dit door vernietiging van bindweefsel door een ontsteking. De meeste atrofische littekens worden veroorzaakt door huidziektes waarbij een ontstekingsproces een rol speelt, door huidbeschadigingen of door geneeskundige behandelingen. Er is vaak te zien dat de huid ter plaatse van het litteken ingevallen is en/of doorschijnend, een roze tot witte plek met een glanzende opperhuid. Soms zijn er rimpels in te zien vanwege een afname van elasticiteit in het litteken.

De eventuele behandeling ter verbetering van atrofische littekens is verschillend per litteken en kan bestaan uit o.a. peelings en/of microdermabrasie, microneedling, chirurgische technieken en soms lasertherapie.
Zie ook:
Microdermabrasie

Wanneer littekens pijnlijk zijn en verkleefd aan diepere weefsellagen, kan de huidtherapeut ook speciale massagetechnieken toepassen om de klachten te verminderen.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.