couperose op de huid van de neus

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Couperose (rode vaatjes)

Couperose betekent een toegenomen aantal bloedvaatjes in de opperhuid, vooral in het gezicht of op het decolleté. Dit kan ontstaan door een erfelijke aanleg die je ervoor hebt, maar het is ook mogelijk dat het ontstaat door een bepaalde ontstekingsreactie van de huid (‘rosacea’), grote temperatuursveranderingen, inspanningen of langdurige stress. Sommige mensen bemerken ook het verschil bij het eten van een flink gekruide maaltijd of door het drinken van alcohol. De bloedvaatjes in de huid reageren erg sterk en op een gegeven moment verandert de tijdelijke ‘blos’ of roodheid in een blijvende roodheid. De uitgezette bloedvaatjes vernauwen niet meer, maar blijven zichtbaar aan het oppervlak.
Gelukkig is couperose niet ernstig voor de huid, maar het kan wel erg vervelend zijn. Als je aanleg hebt voor het ontwikkelen van couperose, dan zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden om verergering tegen te gaan. Hieronder een kleine opsomming hiervan.

Roken is niet gezond voor het lichaam en dus ook niet voor de bloedvaatjes in de huid. Het verzwakt de vaatwanden en verergert op deze manier de couperose.

Uitgebreide zon en ook zeker de zonnebank, tasten de huid aan en kunnen couperose doen toenemen. Door de straling van de zon lopen er allerlei cellen schade op, zo ook de cellen die de elasticiteit van de vaatjes in de huid moeten waarborgen. Het gebruik van een crème met een goede factor tegen de zon is dan ook een must.

Overmatig reinigen van de huid met ontvettende zepen en/of alcohol, tasten de beschermlaag van je huid aan. Een milde reiniging is veel beter. De zuurgraad van de huid blijft zo optimaal en dit is goed voor de algehele huidconditie.

Extreme kou buiten kun je voor je huid verzachten met een vette crème. Dit legt een laagje op de huid die ervoor zorgt dat het vocht in de huid, niet bevriest of verdampt, wat voor schade en uitdroging zorgt.

Extreme hitte, zoals in de sauna, of een heel rood en verhit gezicht tijdens het sporten, is voor mensen met aanleg voor couperose niet ideaal. De toegenomen doorbloeding in de huid zorgt voor extra verwijde vaatjes in het huidoppervlak. Echter, lekker een keer naar de sauna of flink sporten kan natuurlijk wel heel gezond zijn voor de rest van je lichaam (of geest). Ons advies; met mate! Bovendien kun je met voeding en gezonde leefstijl ook heel veel doen om je bloedvaten en bloeddruk in het lichaam gezond te houden. Dit werkt uit tot in je kleinste cellen! Denk bijvoorbeeld aan het gezond houden van je cholesterolgehalte door het vermijden van veel verzadigde vetten, het beperken van alcohol en het nuttigen van voeding met anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn stoffen uit o.a. groente en fruit, die in staat zijn om vrije radicalen (dit zijn agressieve moleculen die in staat zijn schade aan te brengen aan cellen en weefsel) te neutraliseren. Bewezen effectief tegen celschade en huidveroudering!

– Het is belangrijk om je verzorgingsmiddelen en cosmetica goed aan te passen op je huid. Zorg dat alles mild aanvoelt en de huid niet irriteert. Twijfel je, dan kun je de huidtherapeut raadplegen.

Tot slot, als je last hebt van couperose, dan kun je er zeker wat aan laten doen! Met de juiste laserbehandeling zoals we deze bij Triaderm bieden, verkrijg je een prachtig resultaat.

Zie ook: ‘Laserbehandeling bij couperose‘.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.