Afbeelding van Acné op de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Acné, puistjes en mee-eters

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, vooral onder jongeren in de puberteit maar ook nog bij mensen van middelbare leeftijd. In de huid bevinden zich in meer of mindere mate rode pukkels, grote puisten, kleine puistjes en/ of comedonen (mee-eters). Hoewel er nog steeds onvoldoende bekend is over de exacte oorzaak, is deze meestal te vinden in verschillende factoren, zoals een overmatige uitscheiding van hormonen, hormonale schommelingen in het lichaam waardoor de talgklieren overactief raken en/of erfelijke aanleg. Bovendien raakt de hoornlaag van de huid vaak verdikt waardoor de talgklier verstopt raakt en spelen bepaalde bacteriën een rol.

De huid heeft gemiddeld 15 talgklieren per cm2 en de grootste dichtheid hiervan is te vinden op het gezicht, de borst en de rug. De normale functies van talg zijn het versoepelen van de huid, het vasthouden van vocht in de huid en het versterken van de huidbarrière. Wanneer de talgklier te maken krijgt met de invloed van hormonen, blokkades of stoffen die een ontsteking veroorzaken, ontstaat acne in de vorm van mee-eters, puisten, puistjes en ontstekingen. Soms kan het ook te maken hebben met andere factoren zoals klimaat en zonlicht, huidverzorging, cosmetica of andere overgevoeligheden. In sommige gevallen speelt voeding wel een rol, maar hierbij gaat het niet om bijvoorbeeld vet eten of varkensvlees. Bij het consumeren van veel ‘snelle’ koolhydraten (suikers en zetmeel in o.a. niet-volkoren brood, pasta, rijst, gebakken aardappelen, koek en snoep) is er een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel in het lichaam, wat de hormoonhuishouding beinvloedt. Dit kan een toename of verergering van acne tot gevolg hebben. De talgklieren, welke uitmonden in de uitvoergang van haarzakjes, gaan meer talg (huidvet) produceren dan de huid eigenlijk nodig heeft. Wanneer zich dit vlak onder het huidoppervlak ophoopt zie je aan het huidoppervlak de ontstoken puistjes of puisten met ‘witte kopjes’(pustels), rode pukkels (papels) en mee-eters in de vorm van zwarte en/ of witte bultjes (open en gesloten comedonen).

Het komt voor op plekken van het lichaam waar veel talgklieren zitten, op het gezicht, borst, rug en de schouders. Er zijn veel verschillende vormen van acne. De meest voorkomende is acne ‘vulgaris’, de klassieke vorm van jeugdpuistjes. Hiernaast bestaat ook de ergere vorm acne ‘conglobata’, met ernstige ontstekingen, abcessen en infiltraten die littekens achterlaten. Andere vormen van acne ontlenen hun naam ook aan de ontstaanswijze, zoals acne ‘excoriée’ (‘krabben’; verergering door zelf krabben), acne ‘tarda’ (‘laat’, tot op latere leeftijd) of ‘acne aestivalis (‘zomer’, door gevoeligheid voor de zon).

Behalve dat acne soms pijn veroorzaakt en de huid er slecht uit laat zien, maakt het de mensen die er last van hebben vaak erg onzeker. Wat kun je doen aan ontstekingen, mee-eters, puisten en puistjes of rode pukkels?

Zie ‘Acnebehandeling‘.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.