Acné littekens in het gezicht

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Acné littekens

Acne littekens ontstaan in de huid nadat er acne (puistjes) in de huid zijn geweest, welke het weefsel hebben aangetast. Vaak gebeurt dit vooral wanneer er een ontsteking (vaak langdurig) in de huid heeft gezeten. Het bestaande, gezonde weefsel wordt dan deels vervangen door bindweefsel. Bij sommige mensen die erg aanleg hebben voor het ontstaan van littekenweefsel, kan dit ook al gebeuren na een klein pukkeltje. Soms ontstaat er in plaats van littekenweefsel, vooral een tijdelijke toename van de aanmaak van pigmentcellen in de huid. Dit heet ‘post-inflammatoire hyperpigmentatie’ en komt meestal voor bij mensen met een huidtype waar al van nature meer pigment in voorkomt of die aanleg hebben voor het ontstaan van pigmentvlekken. Post-inflammatoire hyperpigmentatie is vaak goed te behandelen, zie ook ‘microdermabrasie

Er bestaan littekens waarbij sprake is van weefselverlies ter plaatse, of juist weefseltoename.

Weefseltoename
Een litteken waarbij het weefsel toeneemt en boven de huid uitkomt, noemen we een hypertrofisch litteken. Een litteken dat ver voorbij de grenzen van de aanvankelijke wond of ontsteking groeit, wordt het meest gezien bij mensen met een donker huidtype en noemen we keloïd.

Weefselverlies
Een litteken dat ‘ingezonken’ ligt in de huid, heet een atrofisch litteken. De diepste atrofische littekens heten ‘icepick’-littekens. Dit zijn diepere littekens van 1-2mm groot en worden het meest gezien in het gezicht. Vervolgens zijn er de littens die iets minder diep gelegen zijn, maar welke iets groter zijn en deze hebben ook een scherp zichtbare rand. Het lijkt alsof er met een ‘appelboortje’ een stukje uit de huid is geponst.
Daarnaast zijn er nog de iets glooiende littekens die eerst paars van kleur zijn en pas na een aantal maanden wit worden. Striae is ook een vorm van atrofisch littekenweefsel, maar dit valt niet onder de acnelittekens.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.