foto van manuele lymfedrainage

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is ophoping van vocht tussen de cellen in de huid. We herkennen het voornamelijk als bijvoorbeeld ‘dikke, opgezette enkels’ maar het komt op nog veel meer manieren voor. Door verschillende oorzaken is het voor het drainagesysteem van het lichaam, het lymfesysteem, niet meer goed mogelijk het vocht in de lymfebanen op te nemen. Bij ‘veneus’ oedeem komt dit door te hoge druk in (verslapte) vaten in de benen, waardoor vocht uittreedt uit de bloedbaan, het weefsel in. Hiernaast bestaat ook ‘lymfoedeem’, waarbij het oedeem ontstaat door een defect in het lymfatische systeem van het lichaam. Dit kan aangeboren zijn (‘primair lymfoedeem’) of verworven, bijvoorbeeld door een ingrijpend ongeluk of operatie (‘secundair lymfoedeem’). Een bekend voorbeeld hiervan is na een borstkankeroperatie. Hier worden vaak behalve het borstweefsel, ook lymfeklieren verwijderd omdat tumorcellen zich via het lymfesysteem kunnen verspreiden. Er is dan dus  een onderbreking ontstaan in dit systeem, waardoor de afvloed van lymfevocht stagneert en er oedeem ontstaat, in de arm, onder de arm en/of op de borst. Oedeem gaat niet altijd zomaar uit zichzelf over en kan in sommige gevallen juist verergeren. Een juiste behandeling is dan geboden en dit is bij uitstek het domein van de huid/oedeemtherapeut.

De behandeling van oedeem
Wanneer iemand last heeft gekregen van oedeem, bestaat de behandeling als eerste uit het zorgen dat het vocht weer wordt opgenomen in het lymfesysteem. Dit gebeurt door het toepassen van druk en heet ook wel ‘ambulante compressietherapie’.

Wanneer er voldoende oedeemafname is bereikt, moet er veelal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het aangedane lichaamsdeel oedeemvrij te houden. Het defect in het lymfesysteem of in de beenvaten blijft tenslotte aanwezig en geeft kans op terugkeren van het oedeem als er geen druk van buitenaf toegepast blijft worden.

Als iemand een elastische kous aangemeten heeft gekregen, ervaart hij/ zij dit meestal als prettig en verlichtend. Goed blijven bewegen met deze kous is een ‘must’; het werken van de spieren onder de kous (spierpompfunctie) zorgt voor de meest effectieve opname van vocht terug in het lymfestelsel.

Oedeemtherapie wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar, uit de aanvullende- of basisverzekering.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.