Laserbehandeling bij couperose van de huid

GRATIS CONSULT?

Plan uw afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

telefoon_icon  030 271 55 11 (Utrecht)
telefoon_icon  026 202 26 56 (Arnhem)

Om een afspraak te maken kunt u ook het contactformulier invullen. 

 

Laser bij couperose

Er is bij veel verschillende soorten huidaandoeningen de mogelijkheid tot behandelen met laser. Laserbehandelingen komen steeds vaker voor, omdat het, mits veilig gebruikt, een doeltreffende manier van behandelen is. Bij Triaderm werken we met verschillende soorten lasers welke werken op verschillende golflengtes; 1064 nanometer bij beenvaten, 532 nanometer bij couperose en 532 of 755 nanometer tegen pigmentvlekken. Bij algemene roodheid gebruiken we veelal een IPL techniek, wat net anders werkt dan laser, op een golflengte van 550 nanometer. IPL staat voor Intense Pulsed Light. De laserstralen werken op een bepaalde diepte in de huid en worden geabsorbeerd door bepaalde ‘doelstoffen’ die aanwezig zijn in de vaatjes of het pigment dat behandeld gaat worden.

Laserbehandeling bij couperose
Een laserbehandeling met deze laser wordt uitgevoerd wanneer iemand last heeft van zichtbare gesprongen bloedvaatjes in het gezicht, op het decolleté en de bovenarmen. Dit wordt ‘couperose’ of ‘teleangie-ectasieen’ genoemd. De golflengte van de laser is in dit geval gericht op de doelstof in het bloed; de rode bloedkleurstof ‘oxyhemoglobine’. Op het moment dat de laserstraal deze stof raakt, wordt dit in een fractie van een seconde omgezet in warmte. Het vaatje trekt hierdoor samen, wordt van binnenuit ‘gecoaguleerd’ en vervolgens door de huid opgeruimd.

Laserbehandeling bij pigment
Daarnaast behandelen we bij Triaderm ook pigmentvlekjes in de huid. Afhankelijk van de diepte, dichtheid en donkerheid van het pigment wordt gekozen voor de golflengte 532 of 755 nanometer. Deze golflengtes zijn er beide op gericht om de kleurstof in het pigment (‘melanine’) te absorberen en te vernietigen. De golflengte van 755 nanometer is daarom ook heel geschikt voor definitief ontharen, waar de laserstraal ook de pigmentcellen in de haarfollikel aanpakt. Uiteraard is het van groot belang dat de therapeut bij deze verschillende indicaties, ook de laser op verschillende manieren zal instellen voor veiligheid en resultaat.

Laserbehandeling bij beenvaatjes
De kleine, blauwpaarse beenvaatjes (‘besenreisen of berkentakjes’), kunnen ook effectief worden behandeld met een laser op de golflengte 1064 nanometer. In dit geval absorbeert de laserstraal eigenlijk dezelfde doelstof als bij couperose, maar dan op een dieper en intensiever niveau.

IPL bij roodheid en/of rosacea
Soms kan laser of IPL (Intense Pulsed Light) ook ingezet worden bij ‘rosacea’. Rosacea is een huidaandoening waarbij er sprake is van uitgezette rode bloedvaatjes in het netwerk van haarvaatjes in de huid. We kunnen dan ook veel van deze vaatjes uitschakelen, waardoor deze huidaandoening minder ‘reactief’ wordt, oftewel, de huid reageert minder gevoelig. Intensed Pulsed Light-apparatuur bestaat in vele soorten en maten en hierbij is het minstens zo belangrijk als met laser dat de kwaliteit van de behandeling goed is. Bij Triaderm werken we met de nieuwste variant van deze apparatuur.

Resultaat en veiligheid
De laserbehandelingen met deze lasers zijn zeer effectief, geeft snel resultaat en meestal zijn één tot enkele laserbehandelingen voldoende voor het verwijderen van de storende aanwezige gesprongen vaatjes of pigmentvlekken.
De reden dat lasertherapie, mits juist gebruikt, zo effectief is, komt doordat de laserstraal heel gericht werkt op zijn doelstof. Laserapparatuur kan echter van zeer verschillende kwaliteit zijn en bovendien kan het door vrijwel iedereen aangeschaft en gebruikt worden. Dit maakt het tot een gevaarlijk instrument waar verkeerd mee gewerkt kan worden. Huidtherapeuten zijn in hun HBO opleiding uitgebreid geschoold in licht- en laserapparatuur en bovendien moet de kennis verplicht onderhouden en bijgewerkt worden. Wanneer u kiest voor een laserbehandeling bij een huidtherapeut, kiest u voor de zekerheid van betrouwbare kwaliteit apparatuur en een veilige behandeling. De kans is groot dat in de toekomst de regels voor werken met lasers, gelukkig flink aangescherpt zullen worden.

Voor- en nazorginstructies
De huid mag voor de behandeling niet zongebruind zijn omdat eventueel aanwezig pigment in de huid (bruining van de huid) door zonlicht kan zorgen voor reflectie en absorptie van het laserlicht. Dit geeft, naast de mogelijkheid op korstjes op de huid, niet het gewenste effect van de behandeling. Na een laserbehandeling is de huid wat rood en soms iets gezwollen. Deze reactie duurt enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling. De huidtherapeut vertelt zowel van te voren als direct na de behandeling precies wat u kunt verwachten en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

In een enkel geval kan de huidtherapeut ook nog kiezen om een gesprongen vaatje te coaguleren met een klein naaldje. Dit heeft veelal niet de voorkeur, omdat er door de naald eerst een klein wondje wordt gemaakt in het huidoppervlak wat zorgt voor een iets langer genezingsproces van de huid.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Triaderm, praktijk voor huid-, oedeem- en lasertherapie is aangesloten bij onderstaande branche-organisaties en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.