Huidverzorging tijdens de corona-crisis; wat kun je zelf doen?

Nu wij geen behandelingen uitvoeren, kan het soms best een uitdaging zijn om je huid goed te verzorgen en te onderhouden. Om jullie in deze tijd zo goed mogelijk te helpen, geven wij jullie verschillende tips en adviezen om thuis goed voor je huid te zorgen!

Reinigen van de huid
Voor een gezonde huid is de reiniging van essentieel belang! Maar hoe doe je dat nou precies, de huid goed reinigen? Je huid is je dankbaar wanneer je kiest voor een milde reiniging.
Voor elke huid geldt dat je niet wil dat er uitdrogende alcohol in een product zit. Alcohol (denat), ethyl, ethanol en benzyl alcohol zijn soorten alcohol die de huid uitdrogen. Merk je dat je na het reinigen van de huid een droog of trekkerig gevoel hebt? Check dan even de ingrediëntenlijst! Staat één van deze alcohol soorten bovenaan, zoek dan even verder naar een ander product. Ook sterke reinigers zoals sodium laureth sulphate en sodium lauryl sulphate zijn té uitdrogend en daarom ongewenst. Een voorbeeld van een fijne reiniging voor elke huid is de Meditopics huidreiniger ph 3.5 op basis van melkzuur.

Hoe en hoe vaak reinig ik de huid?
Wij adviseren om de huid twee keer per dag, in de ochtend en de avond, te reinigen.
Gebruik het liefst geen wattenschijfjes met milk of tonic om je gezicht te reinigen, deze verplaatsen het ‘vuil’ en bijvoorbeeld make-up meer dan dat je huid echt schoon wordt. Ons advies is om je handen te wassen, een beetje van het reinigingsproduct (ter grootte van een muntje) op je handen aan te brengen en dit in te masseren op een vochtig gezicht. Hierna kun je het afspoelen met lauw water. Gebruik het liefst geen heel warm water omdat dit de huid kan uitdrogen. Dep hierna je huid droog met een schone handdoek. De reiniger eraf halen met een vochtige washand of doek kan ook, mits je er niet mee gaat ‘boenen’.

En na de reiniging?
Na de reiniging in de ochtend is het belangrijk om een crème aan te brengen. Ook hierbij is het belangrijk om een product te kiezen zonder irriterende en uitdrogende stoffen.
Wat voor product je kiest, hangt af van je huidtype. Heb je een vette huid met (neiging tot) acne? Dan is een product met kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen belangrijk.
Hierbij kun je denken aan ingrediënten als niacinamide (vitamine B3), kamille of salicylzuur.
Is je huid juist wat droger of gevoelig, kies dan bijvoorbeeld voor producten met melkzuur, hyaluronzuur of glycerine. Ook voor de ouder wordende huid is dit erg geschikt, plus een voedende dag- en/of nachtcrème.
Denk hierbij aan crèmes met verschillende vitamines zoals vitamine A, C, E en B3 (niacinamide). Deze anti-oxidanten zijn een hele goede toevoeging, ze beschermen de huid tegen vrije radicalen en invloeden van buitenaf, zo ook tegen uv-straling!

Waar je huid ook erg blij van wordt, is de keuze voor een exfoliant in de avond. Een exfoliant zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller loslaten en geeft daardoor een frissere uitstraling én werkt tegen verstoppingen. Heb je een vette huid of last van rosacea, dan is een exfoliant met salicylzuur (BHA) aan te raden. Dit ingrediënt werkt ontstekingsremmend, wat een positieve invloed heeft op puistjes. Voor de normale of droge huid, kun je kiezen voor een product met glycolzuur of melkzuur (AHA).

Wat doe ik om de huid te beschermen nu het voorjaar begint?
De eerste zonnige dagen zijn er eindelijk! Heerlijk die zon, daar zijn we allemaal wel aan toe.
Het wordt nu wel weer belangrijk om de huid goed te beschermen! En wat voor product kun je daarvoor het beste gebruiken? De belangrijkste punten om op te letten zijn allereerst de factor. Gebruik een product met minimaal factor 30. Let hierbij op dat het product beschermd tegen zowel UV-A als UV-B straling. Bepaalde zonnefilters geven meer kans op allergische reacties, kunnen instabiel zijn of kunnen zelfs worden opgenomen door het lichaam en onze hormoonhuishouding verstoren. Over de juiste zonnefilters is veel te vertellen. We wijden hier binnenkort nog een blog aan; verder kunnen wij je natuurlijk persoonlijk adviseren vanuit ons assortiment van goede en betaalbare producten.

Belangrijk is; smeer een dikke laag, een half uur voordat je naar buiten gaat en herhaal dit iedere twee uur wanneer je buiten bent. Wanneer je een aparte dagcrème en zonbeschermingsproduct gebruikt, smeer dan eerst je dagcrème en daarna de zonbescherming.

Tot slot…
– Heb je last van acne, probeer echt zoveel mogelijk van je huid af te blijven, ga niet krabben of knijpen, dit om littekens en pigmentvlekjes te voorkomen. Wij hopen zo snel mogelijk weer voor jullie klaar te staan met onze behandelingen!
– Voor veel ingrediënten geldt dat deze pas werkzaam zijn vanaf een percentage van 1 procent. Voor niacinamide en vitamine C zelfs 3 procent. Zie je een ingrediënt helemaal onderaan je ingrediëntenlijst staan, dan zit er waarschijnlijk onvoldoende in voor een goede werkzaamheid.
– Doe je graag wat extra’s voor de huid, kies eenmaal per week eens voor een masker met bijvoorbeeld vitamine C voor versteviging van de huid, kalmeren van rosacea en vermindering van acne! Bij irritatie kun je beter je behandelingen bij een huidtherapeut boeken.
– Heeft dit artikel vragen bij je opgeroepen, laat het ons telefonisch of via de mail weten en we staan graag voor je klaar!