‘Mijn laserontharing is gestopt in de corona-crisis; wat nu!?

Helaas kan je behandeling in deze periode niet doorgaan, waardoor je traject wordt onderbroken.  Tijdens het intakegesprek hebben wij het een en ander verteld over de werking van de laser, maar hoe zat het nou ook alweer en wat heeft het overslaan of uitstellen van de behandeling nu precies voor effect op de effectiviteit van de behandeling? We leggen het nog even uit!

Terug naar de basis; de groei van het haar

Haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine en is een uitgroeisel van de epidermis (opperhuid)- het bovenste laagje van de huid.  In de haarpapil; vanaf nu noemen we deze de haarwortel, worden constant nieuwe cellen (keratine) gevormd. De nieuwe cellen verschuiven naar de oppervlakte van de huid en onderweg verhoornen zij zich en vormen uiteindelijk de ‘haarschacht’. De haarschacht is wat we daadwerkelijk boven de huid uit zien komen; de haar. Tijdens de behandelingen verwijderen wij ongeveer 70% van de haren in het behandelgebied.

Haargroeifases en de werking van de laser

Ieder haar heeft drie soorten groeifase. De actieve (anagene) haargroeifase, de overgangsfase (katagene) haargroeifase en de rustfase (telogene) haargroeifase.  Met de laser kunnen wij maar in één haargroeifase effectief behandelen; de actieve groeifase. Niet elke haar zit op hetzelfde moment in dezelfde groeifase. Dit is ook de reden dat er meerdere weken tussen de behandelingen in zitten en er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn om alle haren in de juiste fase ‘tegen te komen’.

Alleen de haarwortels in de actieve (anagene) haargroeifase kunnen dus definitief worden beschadigd door middel van de laser. In deze fase zit de haar namelijk nog in de haarzakjes, waardoor er warmtegeleiding tot in de bodem kan plaatsvinden. De door de laser uitgezonden energie wordt omgezet in warmte en door het pigment in het haar naar de haarzakjes geleid. De haarwortel wordt zodanig beschadigd dat het haartje niet meer groeit. De huid rondom het haar blijft (bij een goede behandeling) onbeschadigd. Bij de andere twee haargroeifases is de haar al bezig uit te vallen, waardoor de warmte de haarzakjes niet volledig meer bereikt. In het onderstaande plaatje is dat goed zichtbaar:

haargroeifases

Bron: Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
 

… en nu, in de tussentijd?

Goed, nu weten we weer beter hoe het laseren werkt. Maar waarom behandelen we dan altijd met die ene, speciale interval (die we nu niet meer halen)?

Uit onderzoek is gebleken dat voor het gezicht een richtlijn van zes weken tussen de behandelingen het meest effectief is, voor het  lichaam acht weken en bij sommige gebieden op het lichaam zoals de rug zelfs langer. Deze termijn kiezen we omdat we dan de grootste kans hebben om de meeste haarzakjes in de juiste, actieve groeifase te behandelen. Op dat tijdstip is het ‘t meest aannemelijk dat de haren in het behandelde gebied weer in die ene fase verkeren. Na een paar behandelingen wordt die kans nog eens extra vergroot; haargroeicycli gaan door de werking van de behandeling zelfs meer synchroon lopen.

Door het verzetten van afspraken kan er dus minder gestructureerd in de haarcycli gewerkt worden. Dit heeft tot gevolg dat we dus minder grip krijgen op die haargroeifasen. Net zoals bij de eerste behandeling, eigenlijk. En dan geldt een beetje: het kan meezitten, het kan tegenzitten.. Maar: er zijn altijd wel haren in die ene groeifase, dus het heeft altijd effect!

In de tijd dat er niet behandeld kan worden, is het wél belangrijk de haren niet uit de haarzakjes te verwijderen. Dus niet epileren of harsen. Scheren mag wel, hiermee wordt alleen de haar boven de huid verwijderd en kan de warmtegeleiding van de behandeling later bij ons nog steeds plaatsvinden.

Ongeacht waar de haargroeicycli zich bevindt is de behandeling dus altijd zinvol. Zodra de situatie het weer toelaat pakken wij de goede interval weer op, voor de meest effectieve behandeling.

Zon en laseren

De laatste weken laat de zon zich al steeds meer zien. De meeste huidtypes kunnen tegenwoordig de gehele zomer veilig behandeld worden met de laser, bij niet ál te sterke bruining van de huid. Voor de effectiviteit van de behandeling is het belangrijk dat het contrast tussen huid- en haarkleur groot genoeg blijft. Zorg er daarom voor dat de huid niet te veel bruin verkleurt (dit is sowieso gezonder voor je huid!) en gebruik zoals altijd dagelijks een SPF met minimaal factor 25 en blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit direct zonlicht.

Wij adviseren dus je laserbehandeling weer op te pakken en voort te zetten zodra het weer ‘mag’.

Hopelijk tot snel!

Liefs

Team Triaderm